متقاضیان ایرانی اغلب به مهاجرت کاری به دانمارک فکر میکنند، اما شرایط مطلوب تحصیل در این کشور، آن را به یکی از گزینههای محبوب برای ادامه تحصیل در اروپا تبدیل کرده است. اگر شما هم جزو علاقه مندان به تحصیل در دانمارک هستید، احتمالا سوالات زیر در ذهن شما وجود دارند:
- شرایط تحصیل در دانمارک به زبان انگلیسی چگونه است؟
- امکان تحصیل رایگان در دانمارک وجود دارد؟
- بهترین رشتههای تحصیلی در دانمارک کدام است؟
- تحصیل در دانمارک بدون مدرک زبان ممکن است؟
- مزایا و معایب مهاجرت تحصیلی به دانمارک چیست؟
ما در این مقاله تلاش کردهایم تا به تمامی این سوالات پاسخ دهیم تا کمی از دغدغه ذهنی شما عزیزان در مسیر مهاجرت تحصیلی به دانمارک را کاهش دهیم. با ما همراه باشید چرا که با مطالعه دقیق این مقاله اطلاعات خوبی در رابطه با تحصیل در دانمارک کسب خواهید کرد.
تحصیل در دانمارک از نگاه آمار و ارقام
پیش از انتخاب دانمارک برای مهاجرت تحصیلی، بهتر است با بررسی آمار دانشجویان بینالمللی، دید واضحتری نسبت به شرایط و شانس پذیرش خود به دست آورید. به همین دلیل این بخش را به بررسی آمار و ارقام دانشجویان خارجی که تحصیل در دانمارک را انتخاب کرده اند، اختصاص میدهیم.
تعداد دانشجویان خارجی در دانمارک در گذر زمان
اداره مهاجرت کشور دانمارک لیستی از تعداد دانشجویان بین المللی که در دانشگاههای این کشور مشغول به تحصیل هستند را به طور سالانه اعلام میکند. بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۴، تعداد دانشجویان بینالمللی در دانمارک کاهش چشمگیری داشته است؛ از حدود ۳۲ هزار نفر در ۲۰۱۷ به ۲۲ هزار نفر در ۲۰۲۴. اگر بخواهیم به مهمترین علت این موضوع بپردازیم باید به تغییر سیاستهای دانمارک نسبت به دریافت شهریه از دانشگاههای اتحادیه اروپا برای تحصیل در دانشگاههای این کشور اشاره کنیم. البته این موضوع برای متقاضیان ایرانی تفاوت چندانی ایجاد نمیکند و این کاهش تعداد دانشجویان، مربوط به دانشجویان اروپایی میباشد.
تعداد دانشجویان ایرانی در دانمارک
بیشتر دانشجویان خارجی در دانمارک از کشورهای اروپایی، بهویژه آلمان، وارد شدهاند. پس از آلمان، کشورهای نروژ، اسلواکی و اسپانیا در رتبههای بعدی قرار دارند. اگرچه آمار دقیقی از دانشجویان ایرانی در دانمارک موجود نیست، اما با توجه به جمعیت بالای ایرانیان مقیم (بیش از ۳۰ هزار نفر) و برنامههای جذاب جذب نیروی متخصص، دانمارک به مقصدی محبوب برای مهاجرت تحصیلی ایرانیان تبدیل شده است.
شرایط تحصیل در دانمارک
شرایط تحصیل در دانمارک سادهتر از کشورهایی مانند آمریکا و اتریش است و پیچیدگیهای کمتری دارد. برخلاف بسیاری از کشورهای اروپایی برای تحصیل در دانمارک به ارائه گواهی اشتغال به تحصیل نیازی ندارید. برای این که بتوانید با شرایط تحصیل در دانمارک بهتر آشنا شوید، آن را به دو بخش شرایط متقاضیان در مرحله پذیرش از دانشگاههای دانمارک و مرحله ویزای دانشجویی این کشور تقسیم بندی میکنیم.
شرایط پذیرش در دانشگاه های دانمارک
دانشگاههای دانمارک برای پذیرش دانشجویان در هر مقطعی متفاوت از مقطع دیگر عمل میکنند. با این وجود شرایط پذیرش در دانشگاههای دانمارک در مقطع دکترا با دیگر مقاطع تفاوت کاملا مشهودی دارد. مقطع دکترا برای دانشجویان متقاضی تحصیل در دانمارک مانند یک شغل به شمار میرود و به همین دلیل دانشجو باید شرایط خاصی را احراز نماید. در ادامه شرایط عمومی پذیرش از دانشگاههای دانمارک را بررسی میکنیم.
شرط معدل برای تحصیل در دانمارک
به طور کلی شرط معدل یکی از مسائل بسیار مهمی است که دانشجو باید از همان ابتدای تحصیل خود مد نظر داشته باشد. متقاضیان مهاجرت تحصیلی به دانمارک باید بدانند که برای پذیرش در دانشگاههای این کشور شرط معدل وجود داشته و دانشجو باید آن را در دورههای تحصیلی قبلی خود دریافت کرده باشد. متقاضیان نیاز به معدل بالای ۳ از ۴ دارند که معادل معدل بالای ۱۵ در سیستم آموزشی ایران میباشد.
در صورت داشتن معدل پایینتر از حداقل، میتوانید با سوابق شغلی یا انگیزهنامه قوی شانس پذیرش در دانشگاههای دانمارک را افزایش دهید. بهتر است که این دسته از متقاضیان دانشگاههای دانمارکی با رتبه پایینتر را انتخاب کنند که با توجه به نداشتن شرط معدل گزینه مناسبتری محسوب میشوند.
شرط زبان برای پذیرش در دانشگاه های دانمارک
برای تحصیل در دانمارک، ارائه مدرک زبان مانند آیلتس ۶.۵ یا معادل آن الزامی است. تحصیل به زبان دانمارکی معمولاً با شانس کمتری برای دریافت ویزا همراه است.
شرایط دریافت ویزای دانشجویی دانمارک
اولین و مهمترین شرط برای دریافت ویزای تحصیلی دانمارک، دریافت نامه پذیرش از یکی از دانشگاههای این کشور است. بعد از دریافت نامه پذیرش متقاضی باید شرایط مورد نیاز سفارت این کشور را برای دریافت ویزای دانشجویی در نظر بگیرد و آنها را بررسی کند. این شرایط به شرح زیر میباشند:
شرط سنی برای تحصیل در دانمارک
دانمارک شرط سنی رسمی برای تحصیل ندارد، اما داوطلبان با گپ تحصیلی بیش از ۵ سال شانس کمتری دارند. معمولاً سن مناسب برای پذیرش، ۲۴ سال در کارشناسی، ۳۵ سال در ارشد و ۴۰ سال در دکترا است.
ارائه تمکن مالی
یکی از شروط اصلی برای دریافت ویزای تحصیلی دانمارک ارائه دادن گواهی تمکن مالی توسط متقاضی است که به سفارت کشور دانمارک اثبات میکند که متقاضی توانایی پرداخت مخارج زندگی و شهریه دانشگاه در حین تحصیل در دانمارک را دارد. دانشجویان متقاضی باید حداقل ۸۴ هزار کرون دانمارک را به عنوان تمکن مالی سالانه خود در حساب بانکی شان داشته باشند.
مزایای تحصیل در دانمارک
کشور دانمارک در بین دانشجویان طرفداران زیادی دارد و دلایل بسیاری باعث به وجود آمدن این محبوبیت شده است. به طور کلی هر متقاضی نظر متفاوتی درباره مزیت تحصیل در یک کشور را دارد که ما در ادامه بهترین مزایای تحصیل در دانمارک را بر اساس تجارب دانشجویانی که به تازگی از دانشگاههای دانمارک فارغ التحصیل شده اند، بیان میکنیم.
مزیت اول : اقامت پس از تحصیل
دانمارک شرایط مناسبی برای فارغالتحصیلانی که از طریق برنامه نیروی متخصص یا کار در این کشور امتیاز لازم را کسب کنند، فراهم کرده است تا ویزای تحصیلی خود را به اقامت دائم تبدیل کنند. از آن جایی که شانس پیدا کردن کار در کشور دانمارک بالا میباشد، دانشجویان زیادی از این روش بهره میگیرند.
مزیت دوم : کیفیت بالای آموزش
کشور دانمارک دانشگاههای بسیار مطرحی دارد که نام برخی از آنها در فهرست 100 دانشگاه برتر جهان آورده شده است. از این رو میتوان نتیجه گرفت که کیفیت آموزش در دانمارک بالاست و تحصیل در این کشور میتواند آینده روشنی را برای دانشجویان رقم بزند. اختصاص حدود ۱.۵ درصد از درآمد خالص ملی به تحقیقات نیز نشاندهنده اهمیت آموزش بوده و بورسیههای تحقیقاتی را به یکی از مزایای مهم تحصیل در مقاطع ارشد و دکترا تبدیل کرده است.
مزیت سوم : کیفیت بالای زندگی
اسم کشور دانمارک همواره به عنوان یکی از 3 کشور جهان که بالاترین کیفیت زندگی را در اختیار مردم خود قرار میدهد، قابل مشاهده است. سیستم بهداشت و حملونقل دانمارک طوری طراحی شده که رضایت شهروندان را تأمین کند. دانشجویان خارجی اگرچه از برخی مزایا مانند حقوق بازنشستگی بهرهمند نمیشوند، اما در دوران تحصیل از کیفیت بالای خدمات عمومی رضایت خواهند داشت.
معایب تحصیل در دانمارک
دانشجویانی که قصد تحصیل در دانشگاههای دانمارک را دارند، باید انتظار مواجه شدن با برخی از چالشها هم داشته باشند. ما از این چالشها با عنوان معایب تحصیل در دانمارک یاد کرده ایم که البته طبق تجربه دانشجویانی بوده که در مسیر مهاجرت تحصیلی به دانمارک قرار گرفته و حین تحصیل در دانشگاههای دانمارک با آن رو به رو شده اند.
چالش اول : هزینه زندگی و تحصیل
هزینه شهریه دانشگاههای دانمارک یکی از موانعی است که بر سر راه متقاضیان قرار دارد. دانشجویان خارجی برای تحصیل در دانمارک موظف به پرداخت حداقل ۱۰ هزار یورو در سال هستند که این رقم مخصوصا برای دانشجویانی که بودجه کمتری در اختیار دارند، باعث حذف کشور دانمارک به عنوان مقصد تحصیلی میشود.
چالش دوم : رقابت شدید
نرخ پذیرش دانشجویان خارجی در دانشگاههای برتر دانمارک کمتر از ۲۰ درصد میباشد. یعنی از هر پنج متقاضی در سراسر دنیا تنها یک نفر توانایی وارد شدن به یکی از دانشگاههای ممتاز دانمارک را دارد. این رقابت با بالاتر رفتن مقطع تحصیلی بیشتر میشود و در دوره دکترا به بالاترین حد خود میرسد. چرا که معمولا تحصیل در مقطع دکترا در دانشگاه دانمارک با دریافت بورسیه اتفاق میافتد و این موضوع رقابت دانشجویان خارجی را برای دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاههای دانمارک ممکن میسازد.
چالش سوم: چالش های آب و هوایی
اکثر متقاضیان تحصیل در اروپا از آب و هوای سرد و خشک آن لذت میبرند؛ اما این موضوع برای دانشجویان ایرانی میتواند مشکل ساز باشد. در ماههای اول، آبوهوای سرد دانمارک برای دانشجویان ایرانی ممکن است چالشبرانگیز باشد؛ چون دمای برخی شهرها حتی به زیر منفی ۱۰ درجه میرسد.