امروزه با توجه به اتفاقاتی که در پروسه دریافت ویزای تحصیلی کشورهایی مانند کانادا، انگلستان و آمریکا رخ داده است، تحصیل در هلند بیش از پیش مورد توجه متقاضیان ایرانی قرار گرفته است. کشور هلند همواره یکی از کشورهای جذاب برای علاقه مندان به ادامه تحصیل در رشتههای مختلف دانشگاهی مخصوصا رشتههای مهندسی بوده است. از این رو در چند ماه گذشته تعداد متقاضیان ایرانی مهاجرت تحصیلی به هلند به شکل چشمگیری با افزایش مواجه شده است. اما شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید شرایط تحصیل در هلند چیست؟ آیا هلند به دانشجویان خارجی ویزای همراه میدهد؟ بهترین رشتهها برای پذیرش در دانشگاههای هلند کدام رشتهها هستند؟ و در نهایت هزینههای تحصیل در هلند چقدر تخمین زده میشود؟ این سوالات دغدغه بسیاری از متقاضیان تحصیل در هلند هستند که قصد داریم تا در ادامه به تمامی آنها پاسخ جامعی ارائه بدهیم.
تحصیل در هلند ؛ آمار و ارقام
برای این که بتوانید شانس خود را برای تحصیل در هلند تخمین بزنید قبل از هر چیز باید درباره آمار و ارقام مهاجرت تحصیلی به هلند اطلاعات کاملی در اختیار داشته باشید. با در دسترس داشتن تعداد دانشجویان خارجی که در چند سال گذشته به کشور هلند مهاجرت کرده اند میتوان تصویر روشنی از مهاجرت تحصیلی به هلند را در ذهن متقاضیان ایجاد کرد تا از درست بودن مقصد انتخابی خود مطمئن شوند.
در جدول زیر تعداد دانشجوهای خارجی در دانشگاههای هلند و همچنین روند تغییرات آن در ۵ سال گذشته را مشاهده میکنید. این جدول افزایش 70 درصدی تعداد دانشجویان خارجی در این کشور را نشان میدهد که نشان دهنده دلایل مختلفی از جمله کیفیت بالای آموزشی، انگلیسی بودن زبان دورههای آموزشی، شرایط اقامت پس از تحصیل و دیگر موارد میباشد.
شرایط تحصیل در هلند
امروزه یعنی در سال 2025 شرایط تحصیل در هلند بسیار سادهتر از شرایط تحصیل در کشورهایی مانند آمریکا یا آلمان برای متقاضیان ایرانی است. از این رو بسیاری از علاقه مندان به مهاجرت تحصیلی به کشور هلند روی آورده اند. این موضوع مخصوصا برای متقاضیان متاهل جذابیت بیشتری داشته است، چرا که میتوانند بدون طی کردن پروسه پیچیده مهاجرت تحصیلی، تحصیل در هلند را انتخاب کنند و به این کشور مهاجرت کنند. برای مهاجرت تحصیلی به هلند شما باید دو مرحله را با موفقیت پشت سر بگذارید؛ مرحله اول شامل دریافت پذیرش از دانشگاههای هلند و مرحله دوم دریافت ویزای دانشجویی است. در ادامه مرحله اول یعنی شرایط پذیرش از دانشگاههای هلند را بررسی میکنیم.
شرایط پذیرش در دانشگاههای هلند
همان طور که میدانید شرایط پذیرش در دانشگاههای هلند بسته به رشته متقاضی و رتبه دانشگاهی که انتخاب میکند، متفاوت است. با این حال یک سری از شرایط عمومی وجود دارد که برای پذیرش در دانشگاههای هلند یکسان میباشند. در ادامه درباره تمامی این شرایط اطلاعات مفصلی را در اختیار شما قرار میدهیم.
شرط معدل برای تحصیل در هلند
شرط معدل برای تحصیل در هلند یکی از معیارهای الزامی برای دریافت پذیرش از دانشگاههای این کشور محسوب میشود. در نظر داشته باشید که برخی از دانشگاههای هلند مثل دانشگاه دلفت یا دانشگاه آمستردام شرط معدل متفاوتی نسبت به سایر دانشگاههای هلند دارند اما به طور کلی شرط معدل برای تحصیل در هلند در مقطع کارشناسی را میتوانیم معدل بالای 15 و در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا معدل بالای 17 را در نظر بگیریم.
شرط زبان برای تحصیل در هلند
دورههای آموزشی در کشور هلند به دو زبان انگلیسی و هلندی ارائه میشوند. اکثر متقاضیان تحصیل در هلند خواهان تحصیل در دورههای به زبان انگلیسی هستند و کمتر متقاضیان خارجی وجود دارند که بخواهند به زبان هلندی دورههای آموزشی خود را بگذرانند. شرط زبان برای تحصیل در هلند ارائه نمره معادل آیلتس 6 یا نمرات مشابه در آزمونهای مشابه آن مانند تافل و دولینگو است. البته در نظر داشته باشید که برای دانشجویانی که قصد دارند دورههای زبان انگلیسی را در کشور هلند بگذرانند امکان شرکت در کالجهای زبان فراهم شده است. هر چند شانس دریافت ویزای دانشجویی برای این دورهها کمتر از دورههای دانشگاهی میباشد.
شرط پرداخت شهریه
از آن جایی که بسیاری از دانشجویان ایرانی در چند سال گذشته پس از دریافت ویزای تحصیلی هلند از تحصیل در دانشگاه انصراف داده اند و درخواست تبدیل ویزای دانشجویی خود به ویزای کار یا اقامت دائم از طریق پناهندگی را داشته اند، برخی از دانشگاههای هلند متقاضیان را ملزم به پرداخت کامل شهریه دانشگاه پیش از درخواست برای ویزا میکنند. توجه داشته باشید که این شرط برای تمامی دانشگاههای کشور هلند الزامی نیست.
شرایط دریافت ویزای تحصیلی هلند
مراحل دریافت ویزای تحصیلی هلند به دو صورت انجام میپذیرد. روش معمول آن اقدام دانشجو برای درخواست ویزای دانشجویی هلند با ارائه نامه پذیرش و مراجعه به سفارت هلند یا کارگزاری سفارت است. روش دوم که تقریبا مختص کشور هلند است و کمتر کشوری مشابه آن روش را اجرا میکند، ارسال درخواست ویزا توسط دانشگاه به عنوان اسپانسر متقاضی است. جدا از این که شما کدام روش را برای درخواست ویزای تحصیلی هلند انتخاب میکنید، شرایط دریافت ویزای تحصیلی هلند برای متقاضیان یکسان خواهد بود. در ادامه این شرایط را بررسی خواهیم کرد.
شرط سنی برای تحصیل در هلند
عدم وجود شرط سنی برای تحصیل در هلند یکی از شرایط قابل توجهی است که باعث میشود متقاضیان با گپ تحصیلی چند ساله نیز به مسیر مهاجرت تحصیلی به هلند امیدوار باشند. البته در نظر داشته باشید که متقاضیان با گپ تحصیلی کمتر با شانس بیشتری برای دریافت ویزای دانشجویی هلند رو به رو هستند. به طور کلی میتوان شرط سنی برای تحصیل در هلند را به ویژه برای پذیرش دانشگاههای ممتاز این کشور برای مقطع کارشناسی تا ۲۵ سال، برای کارشناسی ارشد تا ۴۰ سال و برای دکترا تا ۴۵ سال دانست.
تمکن مالی برای ویزای تحصیلی هلند
علاوه بر هزینه ای که برخی از متقاضیان به عنوان پیش پرداخت برای دریافت نامه پذیرش به دانشگاه مد نظر خود پرداخت میکنند، ارائه نامه تمکن مالی که نشان دهنده توان مالی دانشجو برای پرداخت هزینههای زندگی در کشور هلند است نیز توسط متقاضیان دریافت ویزای دانشجویی هلند الزامی است. حداقل تمکن مالی برای ویزای تحصیلی هلند در سال ۲۰۲۵ بر اساس آخرین تغییرات اداره مهاجرت هلند مبلغ ۱۱ هزار یورو برای متقاضی اصلی تعیین شده است.
مزایای تحصیل در هلند
اکثر ما کشور هلند را به عنوان یکی از بهترین کشورهای جهان برای مهاجرت تحصیلی و زندگی در آن میشناسیم. در واقع کشور هلند جذابیت بالایی برای دانشجویان خارجی دارد و تحصیل در هلند مزیتهای زیادی را برای دانشجویان فراهم میکند. کیفیت بالای آموزشی در کنار کیفیت زندگی بی نظیر برای دانشجویان خارجی تنها یکی از مزیتهای تحصیل در هلند است که باعث شده است متقاضیان زیادی برای تحصیل در هلند به رقابت با یکدیگر بپردازند. به همین دلیل در ادامه قصد داریم مزایای تحصیل در هلند را برای متقاضیانی که از طریق ویزای تحصیلی به این کشور مهاجرت کرده اند بررسی کنیم.
کار پس از تحصیل در هلند
احتمالا شما هم به عنوان یک متقاضی مهاجرت تحصیلی انگیزه پیدا کردن یک شغل و فعالیت در یک کشور مطرح در سطح جهانی را دارید و تحصیل در هلند مسیر پیشرفت شما را برای رسیدن به این امر به خوبی هموار میکند. نرخ اشتغال به کار فارغ التحصیلان دانشگاههای کشور هلند و شرایط بسیار مطلوبی که بازار کار هلند از لحاظ وجود موقعیتهای شغلی مختلف و حقوق بالای افراد شاغل در فرصتهای شغلی تخصصی دارد، باعث شده است تا هلند جزو یکی از کشورهای پرطرفدار به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی در اروپا به حساب بیاید.
ویزای همراه در هلند
امروزه امکان دریافت ویزای همراه برای متقاضیان ویزای تحصیلی پیچیدگیهای بیشتری پیدا کرده است و کمتر کشوری وجود دارد که به صورت همزمان به همه اعضای خانواده ویزای تحصیلی و ویزای همراه اعطا کند. خوشبختانه کشور هلند یکی از معدود کشورهایی است که امکان درخواست ویزای همراه برای دانشجویان را به متقاضیان مهاجرت تحصیلی به هلند ارائه میدهد. این موضوع باعث شده است که کشور هلند به عنوان یکی از مقاصد محبوب خانوادهها برای مهاجرت تحصیلی به شمار بیاید.
شرایط اقامت دائم
احتمالا شما هم از شرایط پیچیده ای که کشورهایی مانند آمریکا، استرالیا و کانادا برای دریافت اقامت دائم پس از تحصیل در نظر گرفته اند مطلع هستید. این متقاضیان باید ابتدا ویزای کار خود را به نیروی متخصص تبدیل کرده و در نهایت برای دریافت اقامت دائم اقدام کنند. جالب است که بدانید در چنین شرایطی همچنان کشور هلند به متقاضیان خود اجازه میدهد که پس از تحصیل در هلند شرایط دریافت اقامت دائم را داشته باشند. جذابیت این کشور هنگامی مشخص میشود که بدانید فارغ التحصیلان دانشگاه هلند این اطمینان را دارند تا پس از ۴ سال کار کردن در این کشور بتوانند به راحتی اقامت دائم کشور هلند را به دست آورند.
معایب تحصیل در هلند
با وجود تمام مزیتهایی که تحصیل در هلند برای متقاضیان به همراه دارد، برخی از متقاضیان ایرانی که مهاجرت تحصیلی به این کشور را انجام داده اند به کمک تجربههای شخصی خود به مواردی به عنوان معایب تحصیل در هلند اشاره میکنند. اگر چه با وجود تمامی این معایب همچنان کشور هلند به عنوان یک مقصد ایده آل برای متقاضیان مهاجرت تحصیلی به شمار میرود اما آگاهی به این موارد باعث میشود تا دانشجویان متقاضی تحصیل در هلند برنامه ریزی درستی برای خود داشته باشند و در صورت مواجه با این معایب بتوانند آنها را کنترل کرده و با چالشهای کمتری رو به رو شوند. در ادامه به این معایب میپردازیم.
عیب اول : هزینه تحصیل
هنگامی که کشور هلند تحصیل در مقاطع دانشگاهی را برای دانشجویان بین المللی به شرط پرداخت هزینه ملزم کرد، تعداد زیادی از دانشجویان که بودجه کمتری برای تحصیل در هلند در اختیار داشتند با یک مانع بزرگ مواجه شدند. بنابراین یکی از بزرگترین معایب تحصیل در هلند برای دانشجویانی که میخواهند با کمترین هزینه مهاجرت تحصیلی را انجام دهند، هزینه تحصیل در هلند است و برای این دانشجویان کشورهایی مانند آلمان و ایتالیا که تحصیل در آنها رایگان و یا با هزینه بسیار اندکی انجام میگیرد، جذابیت بیشتری دارد.
عیب دوم : کار دانشجویی
بسیاری از دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاههای هلند میتوانند به صورت پاره وقت کار دانشجویی انجام دهند. اما نکته این جا است که در بسیاری از مشاغل، دانشجویان باید یک دانش حداقلی از زبان هلندی داشته باشند و این مسئله باعث میشود که دانشجویانی که تسلطی به زبان هلندی ندارند با مشکلاتی رو به رو شوند و نتوانند کار ایده آل خود را پیدا کنند. البته این موضوع در برخی از مشاغل نظیر مشاغل حوزه خدمات و درمان قابل توجهتر از علوم مهندسی و سایر رشتهها میباشد.
عیب سوم : مقایسه شدن با آمریکا و کانادا و انگلستان
یکی دیگر از دلایلی که باعث شده است تا آمار مهاجرت تحصیلی به هلند توسط دانشجویان ایرانی آنقدر قابل توجه نباشد، این است که معمولاً دانشجویان هنگام انتخاب این کشور به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی، آن را با کشورهایی مانند آمریکا و کانادا مقایسه میکنند. برای بسیاری از دانشجویان بین المللی پرداخت هزینه مشابه با هزینه دانشگاههای کانادا و آمریکا در کشوری اروپایی از لحاظ منطقی توجیهی ندارد. با این حال اگر دورههای تحصیلی کشور هلند را با دورههای تحصیلی کشور انگلستان مقایسه کنیم متوجه میشویم که طول دوره تحصیلی در دانشگاه های انگلستان یک سال کمتر از دورههای مشابه در هلند است. این موضوع باعث به وجود آمدن تفاوت چشمگیری در میزان هزینه مهاجرت تحصیلی به هلند برای دانشجویان بین المللی میشود.