احتمالا شما هم میدانید که افرادی که یک انگیزه نامه قوی داشته باشند، شانس دریافت پذیرش خود را به طور قابل ملاحظه ایی بالا میبرند؛ هر چند که رزومه چندان برجسته ایی نداشته باشند. پس میتوانیم انگیزه نامه را به عنوان یکی از مهمترین مواردی که یک فرد متقاضی مهاجرت تحصیلی باید در نظر داشته باشد، معرفی کنیم. نوشتن انگیزه نامه به قدری حائز اهمیت است که افراد متقاضی حاضرند هزینههای گزافی را متحمل شوند تا موسسات مختلف کار نگارش انگیزه نامه را برای آنها انجام دهند. اما اگر شما هم علاقه مند هستید تا کار نگارش انگیزه نامه را خودتان انجام دهید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا به صورت جامع و تخصصی نوشتن انگیزه نامه را به شما آموزش دهیم. به طور کلی در این مقاله به سوالات زیر پاسخ میدهیم؟
- انگیزه نامه تحصیلی چیست؟
- تفاوت انگیزه نامه برای کار و انگیزه نامه تحصیلی در چه مورد است؟
- نمونههای انگیزه نامه به فارسی را از کجا میتوانیم پیدا کنیم؟
- آیا میتوانیم با کمک هوش مصنوعی یک انگیزه نامه جذاب بنویسیم؟
- آیا کپی کردن از یک نمونه انگیزه نامه برای اپلای در نهایت به ریجکتی منجر میشود؟
برای نوشتن صفر تا صد انگیزه نامه در ادامه مسیر همراه شما هستیم. مقاله را به دقت مطالعه کنید و در صورتی که پاسخ سوالات خود را پیدا نکردید میتوانید از مشاوران مجرب ما کمک بگیرید تا بهترین مشاوره را در اختیار شما قرار دهند.
انگیزه نامه چیست؟
انگیزه نامه یا Statement of Purpose نامهای است که متقاضیان مهاجرت تحصیلی و یا مهاجرت کاری برای اپلای به آن احتیاج دارند. اگر بخواهیم هدف از نوشتن انگیزه نامه برای شرکتها و یا دانشگاهها را برای پذیرش افراد بگوییم، این است که در واقع این سازمانها برای جذب افراد نمیتوانند به طور انفرادی با هر فرد مصاحبه تخصصی داشته باشند؛ چرا که واضح است فرصت و زمان کافی برای این کار وجود ندارد. از این رو افراد متقاضی ملزم هستند تا یک انگیزه نامه بنویسند و در آن به صورت مختصر اما جذاب، اهداف خود را از بابت اقدام در فرصت شغلی و یا فرصت تحصیلی بیان کنند.
توجه داشته باشید که انگیزه نامه در دو فرایند مهاجرت تحصیلی و مهاجرت کاری مورد استفاده متقاضیان قرار میگیرد.
انگیزه نامه تحصیلی چیست؟
همانطور که میدانید، بسیاری از متقاضیان مهاجرت تحصیلی رزومههای مشابهی دارند و تفاوت چشمگیری بین آنها دیده نمیشود. اگر خود را با همکلاسیها یا همکارانتان مقایسه کرده باشید، احتمالاً متوجه شدهاید که در یک سطح قرار دارید. حال این شباهت را به سطح شهر، کشور و در نهایت بینالملل تعمیم دهید؛ خواهید دید افراد زیادی با تواناییهای مشابه شما وجود دارند. در این میان، چیزی که میتواند تمایز واقعی ایجاد کند، انگیزهنامه است. متقاضیای که بتواند در انگیزهنامه خود را دقیق، شفاف و هدفمند معرفی کند، شانس بیشتری برای موفقیت خواهد داشت.
انگیزه نامه برای کار چیست؟
اگر شما هم یک فرد متقاضی کار در کشورهای دیگر باشید، احتمالا تایم زیادی را در جست و جو بین سایتهای کاریابی بینالمللی میگذرانید. در این سایتها شما به خوبی مشاهده خواهید کرد که اکثر کارفرماها از نیروی کار خارجی کاور لتر را درخواست میکنند. در اینجا نقش کاور لتر دقیقا مانند یک انگیزه نامه است. انگیزه نامهای که شما در سایتهای کاریابی برای کارفرما ارسال میکنید، باید بتواند به روشنی کارفرما را متقاعد کند که نمیتواند هیچ شخصی بهتر از شما را برای این کار پیدا کند و واجد شرایط بودن شما مشخص باشد.
اگر علاقهمند به مهاجرت تحصیلی به کشورهای آمریکا و کانادا هستید، مقالات مهاجرت تحصیلی به آمریکا و مهاجرت تحصیلی به کانادا را مطالعه فرمایید.
خصوصیات کلی یک انگیزه نامه
هر دانشگاه یا محیط کاری شرایط خاصی برای نوشتن انگیزهنامه ارائه میدهد و متقاضی باید طبق آنها انگیزهنامهای استاندارد تهیه کند. با این حال برخی از ویژگیهای یک انگیزه نامه استاندارد در بین تمامی دانشگاهها و شرکتها مشترک است و معمولا افراد ملزم به رعایت این موارد هستند. در ادامه به این موارد میپردازیم.
انگیزه نامه باید اصیل باشد
شما میتوانید برای نوشتن انگیزه نامه خود از نمونه انگیزه نامههای موفق موجود استفاده کنید و از آنها الهام بگیرید. انگیزهنامه شما نباید کپی باشد، زیرا دانشگاهها و کارفرمایان با سیستمهای پیشرفته شباهتها را تشخیص میدهند و کپیبرداری باعث رد شدن آن میشود.
برای اختصاصی کردن یک انگیزه نامه با توجه به شرایطی که دارید، تلاش کنید تا از شرایط کاری فعلی و یا انگیزههای شخصی خود که کاملاً منحصر به فرد هستند استفاده کنید. این موضوع باعث افزایش شانس دریافت پذیرش تحصیلی یا شغلی میشود.
انگیزه نامه باید مختصر و مفید باشد
دقت کنید که از آن جایی که اهمیت انگیزه نامه بسیار واضح است، شما باید تلاش کنید تا به گونه ای آن را بنویسید که هم جامع باشد و هم هیچ اضافه گویی در آن به کار نرفته باشد. برخی از دانشگاهها برای نگارش انگیزه نامه محدودیت گذاشتهاند و برای مثال به فرد متقاضی مهاجرت تحصیلی اعلام کردهاند که انگیزه نامه بیشتر از 700 کلمه نمیتواند باشد. اما معمولا محدودیتی در ارائه تعداد کلمات انگیزه نامه وجود ندارد و شخص میتواند با توجه به شرایط خود نوشتن انگیزه نامه را ادامه دهد. از تکرار مطالب و اضافهگویی در انگیزهنامه خودداری کنید تا تأثیر بهتری داشته باشد.
اگر دانشگاه یا مرکز آموزشی و شغلی مورد نظر شما محدودیتی برای تعداد کلمات توصیه نامه اعلام نکرده است، به شما پیشنهاد میکنیم تا به نوشتن یک نامه بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ کلمه اکتفا کنید. البته بهتر است انگیزه نامههایی که برای دریافت ویزا به سفارت کشورهای مختلف ارسال میشوند طولانیتر باشند.
نباید sent to all باشد
بسیاری از متقاضیان بهاشتباه یک انگیزهنامه واحد را برای همه دانشگاهها یا کارفرمایان ارسال میکنند.انگیزهنامه باید هدف شما از درخواست برای دانشگاه یا محل کار خاص را توضیح دهد، بنابراین ارسال یک نسخه مشترک برای همه مناسب نیست.
شما میتوانید حتی با اشاره به ویژگی خاصی از مثلا یک دانشگاه که برای آن اقدام کردهاید، نشان دهید که توجه ویژه خود را به آن معطوف کردهاید و این مورد قطعا نظر دانشگاه را جلب خواهد کرد.
بنابراین توصیه میکنیم سعی کنید تا جای ممکن برای هر دانشگاه یا مرکز آموزشی و یا حتی کارفرما به صورت اختصاصی رزومه و انگیزه نامه مجزا و اختصاصی داشته باشید.
انگیزه نامه تحصیلی شامل چه نکاتی میباشد؟
در انگیزه نامههای تحصیلی نیز دقیقا مانند انگیزه نامههای کاری، یک دانشگاه میتواند شرایط خاصی را برای نوشتن در نظر بگیرد که دانشجو باید آن را رعایت کند. به طور کلی یک سری از نکات مشترک برای نوشتن انگیزه نامه را باید در نظر بگیرید که در ادامه به چهار بخش اصلی که محتوای یک انگیزه نامه تحصیلی مناسب به آن احتیاج دارد میپردازیم.
بخش اول: مقدمه انگیزه نامه تحصیلی
در بخش مقدمه انگیزه نامه تحصیلی شما باید مختصری در رابطه با دوران نوجوانی خود و دستاوردهایی که در طی آن سالها کسب کردهاید بنویسید. بهتر است درباره علایق خود در زمان گذشته هم بگویید و این که الان چقدر خود را به تصوری که از آیندهتان داشتید، نزدیک میبینید. مقدمه را جذاب بنویسید تا خوانندگان را به ادامه مطالعه ترغیب کند.
این موضوع را با یک مثال توضیح میدهیم.فرض کنید کسی میخواهد برای دکتری هوش مصنوعی در کانادا اقدام کند. او میتواند با نگارش یک پاراگراف در رابطه با علایق نوجوانی خود به کلاسهای کامپیوتر و همچنین حل سودوکو یا بازی شطرنج نشان دهد که علاقه وی به موضوع کامپیوتر از همان دوران نوجوانی همراه وی بوده است. با اشاره به نمرات ممتاز دبیرستان، نشان دهد که در هر مقطع برای موفقیت تحصیلی تلاش کرده است.
دقت داشته باشید که نگارش بیش از ۵ یا ۶ خط یعنی بیشتر از یک پاراگراف در رابطه با شرح حال در دوره نوجوانی و کودکی عملاً تاثیر عکس خواهد داشت.
بخش دوم: سوابق تحصیلی و کاری
در قسمت دوم انگیزه نامه شما باید چند خط را به نوشتن درباره دوره تحصیلی دانشگاهی خود اختصاص دهید. میتوانید تجربیات خود را شرح دهید و به فعالیتهای آکادمیک قابل توجه خود، اشاره کنید. فعالیتهای آکادمیک میتوانند شامل نوشتن مقاله، شرکت در کنفرانسها و به طور کلی هر فعالیتی که دانشجو به طور مفید در محیط دانشگاه انجام داده است باشد.
مثلاً اگر قصد تحصیل در مقطع فوق لیسانس مدیریت در کشور هلند هدف اصلی نوشتن انگیزه نامه است، متقاضی میتواند در بخش دوم انگیزه نامه خود اشارهای به سوابق کاری مرتبط با دوره کارشناسی داشته باشد. این موضوع نشان دهنده انگیزه وی برای ادامه دادن تحصیلات خود در رشتهای است که در آن تجربه کاری مرتبط هم کسب نموده است.
معمولا برای رشتههایی که سوابق شغلی نقش تعیین کننده را ایفا میکنند (نظیر رشتههای مدیریتی)، به متقاضیان توصیه میشود در این بخش از انگیزه نامه، حتماً به سوابق اجرایی و شغلی خود نیز اشاره داشته باشند.
بخش سوم: هسته اصلی انگیزه نامه
در دو قسمت قبلی شما موفق شدید تا مقدمهای در رابطه با دوران تحصیلی قبل خود بنویسید و در واقع معرفی خود را انجام دهید. اصرار بر نوشتن یک مقدمه جذاب برای رسیدن به مهمترین بخش انگیزه نامه، یعنی نوشتن هسته اصلی انگیزه نامه است. در این قسمت شما باید بتوانید دلیل خود را برای انتخاب دوره تحصیلی و دانشگاه مورد نظرتان ارائه کنید. البته به گونهای که متمایز از هر دانشجوی دیگری باشد و به نوعی برتری شما را نشان دهد. شما با کار کردن بر روی این قسمت از انگیزه نامه و بهتر ارائه دادن آن میتوانید تاثیر فوق العادهای در پذیرش خود داشته باشید.
مثلاً متقاضی تحصیل در دوره کارشناسی زیست شناسی در دانشگاه برلین آلمان در این بخش از انگیزه نامه خود باید به طور مشخص ذکر کند که چرا این دوره تحصیلی را در خارج از کشور انتخاب کرده است. همچنین دلایل انتخاب کشور آلمان به عنوان مقصد و همچنین دانشگاه برلین به عنوان دانشگاه، میبایست در این بخش از انگیزه نامه به خوبی توضیح داده شده باشد.
برای این که انگیزه نامه قویتری بنویسید، بهترین روش استفاده از اطلاعاتی است که در وب سایت دانشگاههای مورد نظر برای متقاضیان وجود دارد. حتی اشاره به اسامی اساتید مربوط به دوره مورد نظر در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا کمک شایانی به افزایش اثرگذاری انگیزه نامه تحصیلی خواهد داشت.
بخش چهارم: جمعبندی
به عنوان جمع بندی شما میتوانید چند سطر آخر را با یک خلاصه درباره خودتان به پایان برسانید. فراموش نکنید که از افرادی که انگیزه نامه شما را مطالعه میکنند نیز تشکر کنید.
نکات حائز اهمیت در تهیه انگیزه نامه یا sop
برای تهیه انگیزه نامه شما باید یک سری از اصول و قواعد را رعایت کنید. در ادامه به چند مورد از نکات بسیار بااهمیت برای موثرتر واقع شدن انگیزه نامه میپردازیم. حتما از آنها استفاده کنید تا یک قدم به موفقیت نزدیکتر شوید.
- دقت کنید که هیچ گونه غلط املایی و نگارشی نباید در انگیزه نامه شما وجود داشته باشد. پس حتما چند بار انگیزه نامه خود را چک کنید.
- از تکرار مطالب و به کار بردن متنهای کلیشهای خودداری کنید.
- انگیزه نامه باید حداقل در حدود ۵۰۰ تا ۷۰۰ کلمه باشد.
- نیازی به وارد کردن اطلاعات شخصی ندارید.
- سعی کنید تا جای ممکن ساده صحبت کنید و از به کار بردن کلمات سنگین جلوگیری کنید.
- تاکید شما باید بر روی ویژگیهایی که احساس میکنید شما را متمایز میکنند باشد.
- تلاش کنید تا نشان دهید میتوانید با استعداد و یا تجربیات خود به دانشگاه کمک کنید و مفید واقع شوید.
- انگیزه و هدف شما برای مطالعه یک دوره انتخابی باید کاملا واضح، آشکار و موجه باشد.
قالب کلی انگیزه نامه
به طور کلی قالب ساختاری انگیزه نامه همانند تمامی مقالات علمی دیگر است. در هنگام تنظیم انگیزه نامه باید شرایط زیر را رعایت کنید:
- قلم شماره ۱۲ و فونت Times New Roman
- حاشیههای ۱ اینچی از همه طرف
- فاصله ۱٫۵ خط
موارد بالا را حتما رعایت کنید و چند بار آنها را بررسی کنید تا از بروز بیدقتی جلوگیری کنید. به صورت معمول هر بخش از sop یا انگیزه نامه مواردی را شامل می شود. یک مقاله استاندارد شامل پنج پاراگراف ساده است که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.
شما کی هستید و میخواهید چه کاری انجام دهید؟
در پاراگراف اول Sop یا انگیزه نامه، خود را معرفی کنید و از گذشته خود و اهدافتان بگویید. معرفی باید مربوط به برنامه خاصی باشد که برای آن درخواست دادهاید. صحبت و یا ذکر مسائل بی ربط باعث اضافه گویی میشوند و تلاش کنید تا از آن پرهیز کنید. هر اطلاعاتی که شما در معرفی خود به کار میبرید را با جنبه های خاص برنامه ارتباط دهید.
چرا میخواهید این کار را انجام دهید؟
در قسمت قبلی شما هدف خود را بیان کردید. حال وقت آن رسیده است تا علاقه خود را به طور واضح شرح دهید. سعی کنید از موارد کلیشهای که افراد به طور کلی به آنها میپردازند جلوگیری کنید. برای مثال جملاتی مانند “من دوست دارم به مردم کمک کنم” جذابیت زیادی ندارند. اما شما با گفتن کمکهایی که از دستتان برمیآید و چگونگی انجام دادن آن، میتوانید شانس خود را بالاتر ببرید و به صورت حرفهای هدف خود را بیان کنید. هر چه دلایل خود را جذابتر و متمایزتر بیان کنید نشان میدهید که برای این جایگاه مناسبتر هستید.
چرا شما کاندیدای مناسبی برای برنامه هستید؟
در پاراگراف سوم انگیزه نامه شما باید تجربیات قبلی خود را به طور خلاصه بیان کنید. به هر تجربه شغلی و تحصیلی، کارآموزی، پروژه و موارد مرتبط اشاره کنید و کوچکترین موارد مرتبط را نیز از قلم نندازید. اگر احساس میکنید که فکر کردن به تجربههای عملی که انجام دادهاید برایتان دشوار است، میتوانید از آشنایان و دوستان خود کمک بگیرید تا به شما برای اطلاعات بیشتر در مورد خودتان یاری برسانند.
ارتباط خود را با پاراگراف اول و هدفتان قطع نکنید و سعی کنید هنگام صحبت اشارهای جذاب به آن داشته باشید. مرتبطترین تجربیات خود را در این زمینه نام ببرید تا درک روشن خود را از برنامه و چگونگی قرار گرفتن در آن نشان دهید.
ممکن است شما ویژگیها و تجربیاتی داشته باشید که خیلی مرتبط نباشند اما احساس کنید که دانستن آنها میتواند نظر مسئول پذیرش را به خود جلب کند و یا ارزش بالایی برای شما داشته باشند که دوست داشته باشید آن را بیان کنید. این پاراگراف بهترین جا برای نوشتن این مطالب است.
در آینده میخواهید چه کاری انجام دهید؟
در پاراگراف پایانی Sop یا انگیزه نامه اهداف شغلی بلند مدت خود را به طور مختصر بگویید. فراموش نکنید که به سادگی و به طور واضح مطالب خود را یادداشت کنید تا احساس خوبی به خواننده القا کند. توجه داشته باشید که در اینجا بین هدف فعلی شما با هدف در پاراگراف اول باید تفاوت اندکی وجود داشته باشد. در واقع در پاراگراف اول در مورد کارهایی که میخواهید در حال حاضر انجام دهید صحبت می کنید، به عبارت دیگر هدف بعدی که می خواهید به آن برسید. آخرین پاراگراف را درباره تصوری که از آینده خود دارید و جایی که خود را میبینید، بنویسید.
فرق کاورلتر با انگیزه نامه چیست؟
احتمالا شما هم در فرایند اپلای عبارتی تحت عنوان کاور لتر را شنیدهاید. کاور لتر نیز مانند انگیزه نامه سندی است که هدفها و مهارتهای متقضایان در آن وجود دارند. اما توجه داشته باشید که انگیزه نامه و کاور لتر تفاوتهای اساسی نیز با یکدیگر دارند. انگیزه نامه برای پذیرش تحصیلی در دانشگاهها استفاده میشود اما کاور لتر میتواند علاوه بر پذیرش تحصیلی در پیدا کردن شغل هم مورد استفاده قرار بگیرد. معمولاً انگیزه نامهها در ۱ تا ۲ صفحه تنظیم میشوند ولی کاورلتر کمتر از یک صفحه و شاید در حد ۲ پاراگراف باشد.
هدف اصلی انگیزه نامه توضیح جامع در رابطه با دلایل انتخاب دوره تحصیلی و یا دانشگاه است در صورتی که کاور لتر صرفاً توضیح مختصری است در رابطه با درخواست متقاضی برای اپلای در دانشگاه و ارتباط رشته با پیشینه تحصیلات وی. پس به صورت کلی کاور لتر در فرایند اپلای در مرحله مکاتبه با استاد برای دریافت فاند مورد استفاده قرار میگیرد ولی انگیزه نامه برای همه مقاطع تحصیلی و همه رشتهها کاربرد دارد.
استفاده از هوش مصنوعی برای نوشتن انگیزه نامه
با ظهور هوش مصنوعی انسانها در طول روز استفاده بسیار زیادی از هوش مصنوعی میکنند. از کوچکترین کارهای روزانه گرفته تا کارهای تخصصی، انسانها تلاش میکنند تا با کمک هوش مصنوعی روند پیشرفت کارها را سریعتر انجام دهند. احتمالا شما به عنوان متقاضی مهاجرت تحصیلی علاقه مند هستید تا برای نوشتن انگیزه نامه نیز از هوش مصنوعی استفاده کنید. پس در ادامه قصد داریم تا درباره مسائل مربوط به استفاده از هوش مصنوعی در نوشتن انگیزه نامه بپردازیم.
خطر استفاده از هوش مصنوعی
موضوعی به نام دزدی ادبی و یا plagiarism وجود دارد. شاید نام آن را شنیده باشید. از بزرگترین ریسکهایی که استفاده از هوش مصنوعی در نوشتن انگیزه نامه ایجاد میکند نیز همین مورد است. همان طور که بالاتر هم به آن اشاره کردیم دانشگاههای سراسر کشور به ابزارهایی مجهز هستند که میتوانند انگیزه نامههای کپی شده و یا نوشته شده با هوش مصنوعی را تشخیص دهند و آن را به عنوان یک دزدی ادبی در نظر بگیرند. درخواست این متقاضیان همواره با ریجکتی همراه خواهد بود.
راه استفاده از هوش مصنوعی
از آن جایی که ریجکت شدن بر اثر دزدی ادبی از بدترین انواع ریجکتیها میباشد، همواره به متقاضیان توصیه میکنیم تا به هیچ وجه از هوش مصنوعی استفاده نکنند. برخی برای ایدهپردازی انگیزهنامه از هوش مصنوعی استفاده میکنند که در صورت محدود ماندن به ایده، اشکالی ندارد.متقاضیانی که نمیدانند در انگیزهنامه چه بنویسند، میتوانند از هوش مصنوعی برای ایدهپردازی کمک بگیرند.
بررسی انگیزه نامه با هوش مصنوعی
هوش مصنوعی میتواند با بررسی و تصحیح انگیزهنامه به متقاضیان کمک کند تا آن را بهبود دهند. پس میتوانید خودتان انگیزه نامه را به طور کامل بنویسید و بعد از هوش مصنوعی بخواهید تا آن را برای شما تحلیل و بررسی کنید تا بتوانید نقاط ضعف و قوت آن را بشناسید و مانور بیشتری بر روی آنها دهید. همچنین در صورت وجود مشکل، میتوانید آنها را بررسی و رفع کنید.
نمونه انگیزه نامه فارسی و انگلیسی
در این قسمت از مقاله سعی میکنیم تا چند نمونه انگیزه نامه را جهت ایجاد درک بهتر از انگیزه نامه برای رشتههای مختلف ارائه نماییم. همچنان توصیه میکنیم به هیچ عنوان از این نمونهها به عنوان الگوی اصلی انگیزه نامه تحصیلی خود استفاده نکنید و تنها به ایده گرفتن از آن بسنده کنید.